Espigalls del Garraf. Espais Naturals amb Denominació d’Origen Protegida
EGEsNat (Espigalls del Garraf- Espais Naturals amb Denominació d’Origen Protegida) és un projecte de 4 anys de durada (2017 – 2020) que es planteja com la segona fase del projecte que la Fundació Miquel Agustí amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona van iniciar l’any 2013 i que finalitza aquest any 2016.
En les seves dues fases, EGEsNat té per objectiu dinamitzar l’agricultura del Parc Natural del Garraf a través de la recuperació d’una varietat tradicional de la zona, l’espigall del Garraf. D’aquesta manera, el projecte contribueix en la dinamització agrícola a la comarca i en el foment del consum local i de proximitat.
Per fer-ho, d’una banda s’ha introduït, de forma experimental, el cultiu de l’espigall dins del parc. I de l’altra, s’han millorat les poblacions actuals d’espigalls del Garraf per consolidar-ne el seu cultiu i oferir un producte de millors característiques tant a productors com consumidors.



Fases
Resultats fase I:
En las seva primera fase, de 4 anys de duració (2013-2016), s’han aconseguit els següents resultats:
- Estudi detallat de les parcel·les agrícoles de la zona del parc i avaluació de les possibilitats de recuperació agrícola.
- Adequació, millora i ús d’una parcel·la agrícola en desús a la finca de Can Grau, situada dins del parc.
- Impuls de a la creació i continuïtat de l’associació de productors d’espigall de la comarca Associació Espigalls del Garraf.
- Obtenció d’una nova varietat d’espigall que manté les característiques morfoagronòmiques de la varietat tradicional, però presenta major homogeneïtat, major rendiment i millor arquitectura.
- Desenvolupament de la metodologia per l’anàlisi sensorial descriptiu de l’espigall del Garraf.
Actuacions fase II:
En la segona fase, que s’inicia el 2017 i també durarà 4 anys, fins al 2020, es duran a terme les següents actuacions:
- Assajos lligats a la descripció objectiva del vincle producte-territori a fi de certificar la qualitat diferenciada de l’espigall del Garraf.
- Millora agronòmica, sensorial i nutricional de l’espigall del Garraf a través de la selecció participativa.
- Introducció de l’agricultura dins del PN del Garraf.
- Dinamització del sector productor i elaborador.
- Difusió, divulgació i transferència del projecte.

