La col brotonera o espigall del Garraf és una varietat tradicional de col amb una gran tradició a la zona del Garraf i al Vallès Occidental. El seu cultiu a la zona es remunta, molt probablement, més enllà del s.XVI. Tot i que la superfície cultivada actualment és molt reduïda, la col brotonera gaudeix d’una imatge de marca reconeguda entre els consumidors de l’àrea. Alhora es conserva material genètic en bancs de germoplasma, permetent la realització de programes de selecció i millora genètica. Cal remarcar també que als alentorns del Parc del Garraf hi treballen agricultors amb un fort interès per singularitzar les seves produccions a través del valor afegit de les varietats tradicionals. L’objectiu d’aquest projecte és crear un grup de productors que apostin per la recuperació d’aquesta varietat i el seu cultiu dins els límits del Parc del Garraf. Aquesta estratègia, combinada amb l’accés a varietats millorades de col brotonera, ha de permetre rendibilitzar l’agricultura dins el parc i fer visibles els productors per part dels consumidors.