El projecte s’inicia l’any 2013, amb el clar objectiu de posar en valor aquesta varietat, per tal que sigui utilitzada en la major intensitat possible. Durant l’any 2013, es va determinar la zona d’actuació i es va realitzar una cartografia de la situació agronòmica i social del moment; es van iniciar els passos per tal de constituir un associació de productors entorn aquesta varietat; es realitzar la caracterització d’entrades corresponents aquesta varietat recollides de bancs de germoplasma i d’agricultors de la zona amb l’objectiu de conèixer millor la variabilitat existent dins de la varietat i alhora iniciar un programa de millora per tal d’obtenir un varietat homogènia i pròxima a l’idiotip marcat pels agricultors de la zona.
Un cop doncs coneguda la situació de la zona, haver fet els primers contactes amb els agricultors i haver iniciat un programa de millora per la varietat de col Espigalls, per l’any 2014, els objectius marcats han girat entorn a la consolidació de l’associació de productors, la continuació del programa de millora afegint nova variabilitat detectada amb els contactes fets amb els agricultors i la posta a punt d’un camp de cultiu a l’interior del parc com a punt de referència per una futura agricultura ubicada a l’interior de la zona protegida del Garraf.