Aquest any 2017 queda conclosa la primera fase del projecte (2013-2016) de recuperació i millora de l’espigall del Garraf com a eina de dinamització agrícola del PN del Garraf i s’inicia una segona fase de 4 anys que té per objectiu garantir i facilitar la implementació d’una nova marca de qualitat europea entorn a aquesta varietat, amb la consecució de tots els elements necessaris perquè aquesta nova marca sigui una realitat.
Les actuacions que es proposen en la segona fase del projecte de recuperació i millora de l’espigall són, per una banda, la continuació i consolidació del treball desenvolupat en la primera fase, i per l’altra banda, l’ampliació del coneixement sobre l’espigall del Garraf i la seva zona de cultiu. La segona fase del projecte s’emmarca en dues línies generals de treball: la dinamització sectorial i la realització d’estudis per a l’obtenció d’una certificació de qualitat per l’espigall del Garraf -a banda de la millora i selecció participativa i el manteniment de l’agricultura dins del PN del Garraf que continuen del projecte anterior-. Pel que fa a la dinamització sectorial, es proposa vertebrar els elements que integren el sector de la producció i l’elaboració, inclosos els ens públics que ja treballen en aquest sentit a la comarca. Pel que fa a l’obtenció d’una certificació de qualitat per l’espigall del Garraf, es proposa estudiar els efectes genètics i ambientals que determinen la qualitat diferencial de la varietat i, alhora, identificar el valor diferencial de les produccions fetes dins de la comarca del Garraf respecte de les fetes fora de la zona històrica de producció.
En aquesta memòria s’exposen les activitats relatives a la finalització de l’últim any de la primera fase del projecte (temporada 2016-2017) i les activitats executades durant la primera meitat del primer any de la fase II del projecte (temporada 2017-2018).