La FMA ha impulsat la unió de diferents productors d’horta del Garraf, que ha donat lloc a l’Associació Espigalls del Garraf.
L’Espigall és una varietat tradicional de col molt apreciada i amb una gran tradició a la zona del Garraf, la qual cosa l’ha convertit en un producte emblemàtic a la comarca. Tot i el reconeixement, són pocs els que la produeixen i comercialitzen.
Amb el propòsit de canviar aquesta dinàmica, la Fundació Miquel Agustí ha iniciat un projecte, finançat per la Diputació de Barcelona, que té com a objectiu principal la recuperació de l’agricultura dins el Parc Natural del Garraf, a partir de l’impuls d’una agricultura de valor afegit que permeti als agricultors treballar amb varietats locals diferenciades de la resta de productes del mercat. Per les seves excel·lents característiques sensorials i la seva llarga tradició a la comarca, s’ha optat per la dinamització i promoció de la varietat local de col espigall del Garraf a base de augmentar-ne el seu cultiu a la mateixa comarca, fomentar-ne la comercialització, consum i difusió.
Per dur a terme aquesta tasca, la FMA, amb la col·laboració de Node Garraf, ha afavorit la unió de diferents productors d’horta del Garraf, que el passat 17 de setembre varen constituir-se en l’Associació Espigalls del Garraf.
L’Associació Espigalls del Garraf treballarà de manera conjunta amb la FMA per assolir els objectius mencionats, millorant les varietats existents d’espigalls que es cultiven a la comarca i optimitzant les pràctiques culturals associades a aquestes. Buscant així, arribar a consolidar una marca de qualitat associada al producte i a la seva procedència.